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1. Overall Description:

SA2 thanks CT WG1 for the LS on UE selection for Ranging_SL. SA2 provides the following answers to CT1.

Q1.
How does the target UE obtain "Capabilities of the candidate Located UE(s), e.g. the supported Sidelink Positioning methods" for located UE selection?
SA2 Answer:

The capability exchange (e.g. the supported Sidelink Positioning methods) is specified in the TS 38.355 clause 5.1.
Q2.
Is the "The required positioning QoS" considered by the target UE, the LMF or both, for located UE selection? How is the positioning QoS supported by the located UE to be matched against "The required positioning QoS" obtained?
SA2 Answer:

The "The required positioning QoS" is considered for located UE selection. This IE is not transferred in the discovery message. In the 23.586 clause 6.6, the Target UE sends the required QoS for Located UE positioning to each Located UE, and the required QoS for Located UE positioning is included in the 5GC-MO-LR Request. If the 5GC-MO-LR procedure with required QoS is successful, the "required positioning QoS" can be considered to match the positioning QoS supported by the located UE.
Q3.
Does "UE's information including whether UE is in coverage or not, UE's location, etc." include "coverage condition" or "UE's location" or both, and does it refer to the located UE's information (or SL positioning server UE's information), the target UE's information or both? If it refers to the located UE's information (or SL positioning server UE's information), how does the target UE obtain the located UE's information for located UE selection and and the SL positioning server UE's information for SL positioning server UE selection?
SA2 Answer:
"coverage condition" or "UE's location" refer to the located UE's information. Whether "coverage condition" is needed or not will wait for the RAN WG2 confirmation. The UE's location is not transferred in the discovery message. The UE's location of Located UE is taken into consideration when the location of the Target UE is calculated. Example, when the locations of located UE’s are close to the Target UE, the location result will be inaccurate.
Q4.

How does the target UE obtain "related positioning methods" for SL positioning server UE selection?
SA2 Answer:
Please see the answer to Q1.
2. Actions:

To CT WG1 group.

ACTION: 
SA2 respectfully asks CT1 to take the above into account
3. Date of Next SA WG2 Meetings:

SA WG2 Meeting #162        
15 – 19 April 2024, Changsha, China
SA WG2 Meeting #163        
27 – 31 May 2024, Jeju, Korea
